CRNA GORA  – ALBANIJA – MAKEDONIJA – SRBIJA

20 – 25.06.2019

6 DANA AUTOBUSOM

20.06.2019.   Rijeka  – Perast – Kotor – Budva

Polazak iz Rijeke  sa Trga bana Jelačića u 05,00 sati preko Senja – Vratnika –autocestom do Ploča  pa dalje obalom preko Dubrovnika za Perast.Dolazak oko  15,00 sati  .  Odmah po dolasku sastajete se sa lokalnim vodičem i  idete na otočić – gdje se nalazi svetište Majke Božje od Škrpjela   pa po povratku u  razgled Perasta. Nakon toga i dalje u pratnji lokalnog vodiča odlazite u Kotor. Kotor  je gradopćina i luka u Crnogorskom primorju, u krajnjem sjevernoistočnom dijelu Bokokotorskoga zaljeva.

Ime grada potječe od srednjovjekovnoga latinskog naziva Catarum, koji se pojavljuje i u oblicima DecadaronDekateraCatheraCathara i sl. Arheološki nalazi na području današnjega Kotora upućuju na razmjerno dug život na tom mjestu. Grad je opasan starim, četiri kilometra dugim zidinama kroz koje se u njega ulazi na troja vrata. Od 1979. nalazi se na UNESCO-vu popisu zaštićene svjetske kulturne baštine. U gradu su pomorski muzej, pomorski fakultet, institut za biologiju mora, kazalište, povijesni arhiv te prehrambenakemijska i metalna industrija. Po obilasku Kotora odlazite do Budve gdje se smještate u hotel. Večera,noćenje.

21.06.2019. Budva- Skadar – Drač – Tirana – Ohrid

Nakon doručka u 8 sati  krenite za  Albaniju – vožnja duž  crnogorskog primorja   uz Sv.Stefan , Petrovac , Bar – Ulcinj  do Skadra. Tu vas dočekuje lokalni vodič i vodi u razgled grada Skadra. Skadar je grad koji se nalazi na obali Skadarskog jezera u sjeverozapadnoj Albaniji, na izvoru rijeke Bojane, te je također i glavni grad istoimene oblasti. Jedan je od najstarijih i povijesno najvažnijih gradova u Albaniji, kao i kulturnih i ekonomskih centara ove zemlje. U starom vijeku bio je centar Ilirske države. Kada su ga zauzeli Rimljani, postao je centar provincije Ilirik. Kada je podijeljeno Rimsko carstvo, Skadar je pripao Bizantiji. U srednjem vijeku u njemu su povremeno stolovale crnogorske dinastije Vojislavljevići i Balšići. U XV vijeku su ga držali MlećaniOsmanlije su ga zauzeli 1479. godine. U Prvom balkanskom ratu Crnogorci su ga držali u opsadi pola godine. Zauzeli su ga u aprilu 1913. godine, ali su ga u maju iste godine, pod pritiskom velikih sila, predali novoformiranoj državi Albaniji.Po obilasku Skadra krećete dalje put Drača. Drač (albanski Durrës) je grad i luka na obali Jadranskog mora, glavni grad distrikta Durrës i Dračkog okruga te drugi po veličini grad u Albaniji. Nalazi se 33 km zapadno od Tirane, s kojom je povezan autocestom.

Drač je jedan je od najstarijih gradova u Albaniji. Njegov strategijski značaj uveliko je opredjeljivao sudbinu cijele zemlje. Nalazi se na ulazu u Jadransko more što mu je davalo veliki značaj u povijesti.

Bio je značajan u vrijeme stare Grčke i Rima. U njemu se nalazi velika arena iz 2. stoljeća, kada je bio centar rimske provincije Epirus Nova. U srednjem vijeku je pripadao Bizantu. Kasnije su ga posjedovali Mlečani, a Turci su ga, kao posljednji grad u Albaniji, zauzeli 1501. godine. Stoljećima je bio najveća luka u europskom dijelu Turskog carstva. Kada je Albanija postala neovisna 1912. godine, Drač je bio njen glavni grad. To je ostao do 1920. godine.

Grad Drač danas ima oko 200.000 stanovnika, dok metropolitansko područje ima oko 265.000 stanovnika turistički je centar i najveća luka u Albaniji. Ispod starog grada razvio se novi grad s bulevarima i šetalištima. Nekoliko trajekata prometuje svaki dan prema Italiji. Na južnom dijelu, uz plažu, izgrađeno je mnogo hotela. Drač je poznat i po morskim specijalitetima. U blizini se nalazi moderna zračna luka, što dodatno pojačava turistički razvoj. I dalje je sa vama lokalni vodič koji će sa vama napraviti panoramski razgled a onda i pješice da vidite najvažnije znamenitosti. Nakon završetka razgleda odlazak prema Tirani. Tirana je glavni i najveći grad Albanije. Osnovana je 1614., a glavnim gradom zemlje postaje 1920. Prema popisu stanovništvu iz 2011. imala je oko 421.286 stanovnika, dok je šire gradsko područje brojalo oko 600.000 stanovnika.

Tirana se nalazi na krajnjem jugu doline rijeke Ishm, 30 km od Jadranskog mora. Industrijski je i kulturni centar Albanije. Najveće industrije su prehrambena, strojarska, tekstilna, farmaceutska i metalurška. Tiransko sveučilište osnovano je 1957. Tirana ima svoju zračnu luku, Aeroporti Nënë Tereza (Zračna luka Majke Tereze).Po dolasku će vam vaš lokalni vodič pokazati Tiranu i tu se oprostiti sa vama. Vi krećete put Ohrida gdje je planirani dolazak u večernjim satima. Slijedi smještaj u hotel te večera uz muziku,noćenje.

22.06.2019.  Ohrid – Skopje

Nakon doručka  u 8 sati dolazi po vas u hotel  lokalni vodič i vodi vas u obilazak Ohrida.

Ohrid je grad na jugozapadu Republike Makedonije, na sjeveroistočnoj obali Ohridskog jezera. Grad Ohrid je sjedište općine Ohrid koja se sastoji od grada Ohrida i još 28 sela koji zajedno imaju oko 55.000 stanovnika. Grad se prostire po Ohridskom polju, a njegova povijesna jezgra nalazi se na osamljenoj vapnenačkoj hridi, visokoj 792 m), koja poput rta ulazi u Ohridsko jezero. Zbog takvog položaja grada – na hridi došlo je do slavenskog imena Ohrid. Narod ga najčešće zove Orid.

Od 1980. godine grad Ohrid i Ohridsko jezero nalaze se na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine kao spomenik kulture i spomenici prirode. Samo 27 spomenika (7 u Europi) su istovremeno obuhvaćeni u obje liste.Nakon razgleda autobusom ćete se uputiti do manastira Sv Naum koji se nalazi tridesetak kilometara od Ohrida na samoj granici sa Albanijom.

Sveti Naum je manastir u Makedoniji, na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera.

Manastir je pred kraj svojeg života 895. osnovao sv. Naum, suradnik Sv.Klementa Ohridskog. Samostanska crkva izvorno posvećena sv. arhanđelima Mihaelu i Gabrijelu, podignuta je 900. g. U manastiru je proveo posljednje godine svog života sv. Naum te je ondje i pokopan 910. godine. Manastir i crkva, doživjeli su tokom vremena, brojne preinake, današnji izgled crkve potječe iz XVI st., sa brojnim preinakama iz kasnijih stoljeća i restauracijama iz XX st., Manastir više nije u vjerskoj funkciji, već je pretvoren u muzejsko turistički objekt, samo se samostanska crkva koristi kao vjerski objekt.

Udaljen je 29 kilometara južnije od Ohrida, neposredno uz albansku granicu, na visokoj stijeni iznad jezera. Zbog atraktivnog izgleda, popularna je izletnička destinacija, tako da je uz njega podignut hotel i ugostiteljski objekti. U neposrednoj blizini nalaze se izvori Crnog Drima (najveći i najatraktivniji dotok vode u Ohridsko jezero). Oni se sastoje od 30 podvodnih i 15 površinskih izvora ( ukupni kapacitet ovih vodotokova je 7,5 m.2 vode u sekundi. Ovi izvori tvore malo jezero površine oko 30 hektara(najveće dubine 3,5 m.), na njemu su dva manja otoka.Nakon razgleda manastira polako krećemo put Skopja.Po dolasku u Skopje smještate se u hotel.Nakon što se smijestite u hotel  malo odmorite i osviježite slijedi odlazak na večeru u jedan od autohtonih restorana . Povratak u hotel ,noćenje.

23.10.2019 Skopje – Beograd

Nakon doručka oko 8:00 sati po vas u hotel dolazi lokalni vodič I vodi vas u razgled Skopja.

Skoplje se nalazi na strateški važnoj poziciji u središnjem dijelu Balkanskog poluotoka, nedaleko od glavne prometnice koja vodi od Zapadne Europe preko Beograda do Soluna u Grčkoj. Grad je smješten u uskoj dolini rijeke Vardar, koju zatvaraju planine Skopska Crna Gora na sjeveru i Vodno na jugu. Iz takvog zemljopisnog položaja proizašao je i izdužen oblik grada, koji se prostire gotovo 25 km u smjeru istok-zapad (duž Vardara), a manje od 10 km u smjeru sjever-jug.

Klimatski, Skoplje je također određeno svojim kotlinskim položajem. Stoga su ljeta sparna i suha, a zime hladne i maglovite.

Prosječna nadmorska visina grada je 240 metara.

Stara željeznička stanica, spomenik i kuća Majke Tereze, kameni most iz 6. st., Daut Pašin Amam iz 15. st., crkva Sv. Spasa, tvrđava Kale, Stara skopska čaršija, džamija Mustafa Paše, moderni dio grada, spomenici Aleksandru Makedonskom i Filipu II…Katedrala Presvetog Srca Isusova su neke od zanimljivosti koje vrijedi pogledati u Skopju. Nakon razgleda i šetnje gradom po dogovoru slobodno vrijeme i nakon toga polazak za Beograd.Dolazak u Beograd  je planiran u ranim večernjim satima. Smjestite se u hotel koji se nalazi na Terazijama što znači u užem centru Beograda I prošećite prije večere ili popijte aperitiv na terasi hotela. Slijedi večera I noćenje.

 

24.06.2019  Beograd

Nakon doručka po nas u hotel dolazi lokalni vodić sa kojim ćemo obići Beograd.

Beograd je glavni i najveći grad Republike Srbije te njeno političko, kulturno, znanstveno i gospodarsko središte. Nalazi se na ušću Save u Dunav, na mjestu razgraničenja jugoistočne i srednje Europe. Jedan je od najstarijih bizantskih gradova. Prema službenom popisu stanovnika iz 2011. godine urbano područje grada broji oko 1.250.000 stanovnika, dok područje utjecaja ima oko 1.700.000 stanovnika.

Prva naselja na području današnjeg Beograda datiraju iz prapovijesne Vinče, oko 4.800 godina pr. Krista. Sam Beograd osnovali su Kelti, u 3. stoljeću prije pr. Krista. Kasnije je postao rimsko naselje Singidunum. Prvi put je postao srpska prijestolnica 1403. godine. Prijestolnicom moderne Srbije postao je 1841., iako su utvrđeni dio grada Turci napustili tek 1867., a turska zastava skinuta 1878.. Tijekom 20. stoljeća bio je prijestolnica nekoliko različitih južnoslavenskih država. Danas je Beograd po broju stanovnika četvrti grad u jugoistočnoj Europi, nakon IstanbulaAtene i Bukurešta.U sklopu razgleda posjetiti ćemo i Kuću cvijeća i ako bude lijepo vrijeme Avalu kraj Beograda ( poznato izletište sa kojeg se pruža lijepi pogled na cijeli Beograd i okolicu).Povratak u Beograd. Slobodno vrijeme do večere pa organizirani odlazak na večeru u jednom od poznatih restorana na Skadarliji ili na jednom od splavi po čemu je Beograd nadaleko poznat.

25.06.2019 Beograd – Rijeka

Nakon doručka oko 10:00 sati odjava iz hotela I polazak za Rijeku.

Po putu ako želite moguće je fakultativno organizirati ručak u jednom od restorana po putu.

Planirani dolazak u Rijeku je u večernjim satima.

 

Cijena aranžmana po osobi  iznosi    3.190,00 kn

Kod  potpisivanja ugovora obavezna je uplata prve rate od 500,00 kn a ostatak  na rate.

Ukoliko je plaćanje u gotovini iznos cijene aranžmana treba biti podmiren najkasnije 20 dana prije početka putovanja.

Plaćanje karticama kao što je navedeno u programu.

 U cijenu uračunato :  Prijevoz kvalitetnim turističkim autobusom,licencirani pratitelj putovanja,lokalno stručno vodstvo na svim lokacijama navedenim u programu,smještaj u Budvi,Ohridu,Skopju i Beogradu u hotelima 3*** na bazi polupansiona,večera u restoranu u Skopju i Beogradu,posjet otočiću Gospi od Škrpjela,osiguranje TPA,organizacija puta.

U cijenu nije uračunato : Troškovi osobne prirode,ulaznice za objekte na destinacijama koje se posjećuju i stručna vodstva ,konzumacija pića uz obroke.

Po želji agencija vam može ponuditi uz doplatu putno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozrmstvu,osiguranje od otkaza putovanja u slučaju više sile,osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage.

Plaćanje: Plaćanje je moguće u ratama uplatama na žiro račun agencije i gotovinom u agenciji, te kreditnim karticama: American Express  2-6 rata, Diners Club  i PBZ ViSA do 12 rata.

Minimalni broj prijavljenih putnika za realizaciju putovanja je 35.U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika agencija zadržava pravo otkaza putovanja ili korekcije cijene.

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *